Tomatensaus

foto-tomatensaus

Je maakt het klaar in: 50 minuten

Dit heb je nodig voor: 1/2 liter

  • 500 gr tomaten, in stukken gesneden
  • 100 gr wortel, geschrapt, in stukjes gesneden
  • 2 middelgrote uien, in ringen gesneden
  • 2 takjes peterselie
  • 1 takje basilicum
  • 1 stukje rode peper
  • 1 thl italiaanse kruiden
  • 1 laurierblad
  • 2 el olijfolie
  • 1 el rode wijnazijn
  • snufje zoute
  • eventueel 1 thl agavesiroop.

Zo maak je het:

Verwarm de olijfolie en fruit de uien een paar minuten met de wortel, Italiaanse kruiden. laurierblad en zout.

Voeg tomaten, peterselie, basilicum en rode wijnazijn toe en breng dit al roerend aan de kook. Laat dit een half uurtje pruttelen.

Pureer met een staafmixer en wrijf tot slot de tomatensaus door een zeef. Voeg eventueel naar smaak agavesiroop toe.

Rabarbercompote

foto rabarbercompote2

Bijgerecht of inmaken

Je maakt het klaar in: 30 minuten

Dit heb je nodig voor: 3 jampotjes

  • 1 kg rabarber
  • 125 gr oerzoet
  • 1 el sinaasappelrasp
  • 1 thl verse gember, fijn geraspt
  • 5 vijgen, in kleine stukjes gesneden
  • flinke snuf kaneel
  • snufje zout
  • 12 gr marmello (appelpectine)

Zo maak je het:

Snijd rabarber in kleine stukjes en kook ze gaar in een klein beetje water. Voeg oerzoet, sinaasappelrasp, verse gember, kaneel, zout, stukjes vijg en marmello toe. Kook dit nog 1 minuut door.

Inmaak in jampotjes:

Spoel de jampotjes en deksels in heet water om. Vul de potjes tot de rand met rabarbercompote. Deksel er stevig opdraaien en de potjes ongeveer 10 minuten op de kop laten staan. Controleer of de potjes goed gesloten zijn, door op het deksel te drukken. Als het deksel niet meer klikt dan is de pot goed gesloten.

Op deze manier is de compote tot wel een jaar houdbaar.

 

 

Crackers met avocadocrème

foto crackertjes met avocadocreme

Je maakt het klaar in: 25 minuten +20 minuten oventijd

Dit heb je nodig voor 1 bakplaat:

  • 100 gr boekweitmeel
  • 50 gr pompoenpitten, grof gemalen
  • 60 gr havermout
  • 60 gr gesmolten roomboter
  • 4 el water
  • 1 ei
  • 6 gr zout
  • 1 thl gemalen peper
  • 2 el tarwezemelen of tarwekiemen om te bestrooien

Zo maak je het:

Verwarm de oven om 170 graden.

Meng alle droge ingrediënten, behalve de tarwezemelen of kiemen, in een kom. Voeg water, gesmolten boter en het ei toe.

Kneed alles goed door elkaar en leg het deeg op een bakplaat bekleed met bakpapier.

Leg een stuk plasticfolie op het deeg en rol het gelijkmatig uit over de bakplaat tot ongeveer een 1/2 cm. dikte en bestrooi het met de tarwezemelen of kiemen. Druk dit met de hand een beetje aan.

Bak nu 20 minuten en haal de plaat uit de oven en snijd de crackertjes in gelijke stukken. Schuif de plaat opnieuw in de oven en bak nogmaals 20 minuten de crackers gaar.

Dit heb je nodig voor avocadocrème:

  • 1 rijpe avocado
  • 1 el citroensap
  • 1 el olijfolie
  • 3 takjes peterselie
  • peper en zout naar smaak

Zo maak je het:

Snijd de avocado doormidden en haal de pit eruit. Haal met een lepel het vruchtvlees eruit en doe dit in een kom of blender. Voeg de overige ingrediënten toe en pureer dit in de blender of met een staafmixer.

Breng op smaak met peper en zout.

 

Polenta pizza

polenta pizza

Je maakt het klaar in: 45 minuten + 10 minuten oventijd

Dit heb je nodig voor: 1 bakplaat

  • 150 gr polenta
  • 1 ltr water
  • 2 el roomboter
  • 50 gr geraspte kaas
  • 1 el italiaanse kruiden
  • peper en zout naar smaak

Dit heb je nodig om de pizza te beleggen:

  • 1 el olijfolie
  • 3 el pesto, rood of groep of eventueel tomatenpuree
  • 1/2 bakje champignons in plakjes
  • 10 kerstomaatjes, gehalveerd
  • 1 puntpaprika in reepjes gesneden
  • 125 gr mozzarella in stukjes gesneden

Zo maak je het:

Verwarm de oven op 200 graden.

Breng het water aan de kook. Zet het vuur laag en klop langzaam de polenta erdoor, laat het in 5 minuten gaarkoken op laag vuur. Roer geregeld. Voeg de boter, Parmezaanse kaas en de Italiaanse kruiden toe en breng op smaak met peper en zout.

Strijk de polenta op een bakplaat uit en laat het afkoelen. Bestrijk het met de olijfolie en bak de polenta 10 minuten in de oven op 200 graden.

Haal hem eruit en bestrijk opnieuw; nu met de pesto. laat de rand 1 cm vrij. verdeel de champignons, tomaatjes en paprika over de pizza. Verdeel de mozzarella erover en bak nog 20 minuten tot de pizza gaar en goudbruin is.

Humusspread (in 3 verschillende smaken)

Humus

Je maakt het basisrecept klaar in: 20 minuten + 8 uur weektijd + 40 minuten kooktijd

Dit heb je nodig voor: Ongeveer 1 jampotje

  • 100 gr droge kikkererwten
  • 1/4 bosje peterselie, fijn gesneden
  • 2 steeltjes bosui, in ringetjes gesneden
  • 20 gr geraspte Parmezaanse kaas
  • 1 el citroensap
  • 1 el olijfolie
  • naar smaak: peper en zout

Zo maak je het:

Spoel de kikkererwten af in een zeef en laat ze, in ruim koud water, 8 uur weken.

Doe het weekwater weg en zet de kikkererwten op met vers water en breng ze aan de kook. Kook ze goed gaar, ong. 40 minuten en laat ze wat afkoelen.

Bewaar wat kookvocht in een schaaltje en giet de kikkererwten af. Schep ze in een blender of in een kom en voeg peterselie, bosui, kaas, citroensap, olijfolie en wat zout en peper toe.

Pureer de ingrediënten met een staafmixer/blender of prak het met een vork fijn. Voeg nog wat kookvocht toe indien de spread erg droog is.

Het basisrecept is nu klaar!

Voeg eventueel toe aan het basisrecept:

  • 2 Sardines (uit blik) + een paar takjes fijn gesneden citroenmelisse

Of

  • 1 Steel bleekselderij, in boogjes gesneden + 1 gegrilde paprika + 1 volle el kappertjes + snuf paprikapoeder.

Of

  • 5 Groene olijven fijn gesneden.

 

Couscous salade

Couscous salade

Je maakt het klaar in: 30 minuten

Dit heb je nodig voor: 3 á 4 personen

  • 275 gr couscous
  • 1 ui
  • 1/2 komkommer
  • 1 tomaat
  • 2 steeltjes bosui
  • 1 appel
  • 1 banaan
  • 1 sinaasappel
  • 1 citroen
  • 1/2 bosje peterselie
  • 2 el olijfolie
  • peper en zout naar smaak

Zo maak je het:

Kook de couscous, volgens de aanwijzingen op de verpakking, gaar en laat het afkoelen.

Snijd ondertussen de ui in blokjes en fruit deze in een beetje olie.

Komkommer, appel, banaan en tomaat in stukjes snijden. Schil de sinaasappel en snijd deze eveneens in stukjes. Snij de bosui in ringetjes. Was de peterselie en hak dit fijn. Pers de citroen uit.

Doe nu alle ingrediënten in een kom en schenk het citroensap en de olijfolie erover. Bestrooi met een beetje zout en gemalen peper (naar smaak).

Pruimenreep

Pruimenreep

Je maakt het klaar in: 15 minuten + 20 minuten oventijd

Dit heb je nodig voor: 12 repen

  • 375 gr gedroogde pruimen zonder pit (biologisch)
  • 100 gr havermout
  • 40 gr pompoenpitten
  • 20 gr pijnboompitten
  • 1 ei
  • 1 thl kaneel
  • snufje zout
  • 2 el agavesiroop
  • snuf cacaopoeder
  • scheutje citroensap
  • beetje kokosrasp

Je maakt het klaar in:

Maal 200 gr pruimen fijn en de rest van de pruimen in kleine blokjes snijden (blokjes nog even apart houden). Voeg toe: havermout, pompoen, -zonnebloem en pijnboompitten, ei, agavesiroop, kaneel, cacao en citroensap. meng alles goed door elkaar met een vork. Tot slot gesneden pruimen toevoegen. Maak een plak koek op een met bakpapier belegde bakplaat. Strooi de kokosrasp erover. 20 minuten in het midden van de oven op 200 graden.

Pruimenkoek af laten koelen en dan in repen snijden.

 

Lauw/warme maaltijdsalade

maaltijdsalade

Je maakt het klaar in: 30 minuten

Dit heb je nodig voor: 4 personen

  • 400 gr kipfilet
  • 1/2 struik Bleekselderij (ongeveer 300 gr)
  • 1 puntpaprika, in reepjes gesneden
  • 4 sjalotten (ongeveer 200 gr)
  • 2 appels (Elstar)
  • 1 handpeer
  • 1 citroen
  • 1/2 bos Bladpeterselie, fijn gesneden
  • 80 gr oude kaas, in blokjes gesneden
  • 4 el olijfolie
  • 1thl kerriepoeder
  • peper en zout naar smaak

Zo maak je het:

Snijd de kipfilets in 2 gelijke stukken doormidden zodat ze sneller garen. Bestrooi ze met peper en zout. Verwarmde olie op een matig heet vuur en leg de kipfilets erin. Bak ze gaar in ongeveer 7 minuten. Ze mogen een beetje kleuren maar niet te bruin worden. Haal ze uit de pan en leg ze op een bord om af te koelen.

Snijd ondertussen de sjalotten en reepjes en de bleekselderij in boogjes. Doe dit nu in de pan en fruit die samen met de kerrie tot de gewenste gaarheid is bereikt (ongeveer 7 minuten). Rasp de schil van een halve citroen en pers deze uit, doe dit ook in de pan. Roer dit door en schep dit in een kom en laat het wat afkoelen.

Snijd de afgekoelde kip in blokjes, de bosui in ringetjes. Was of schil de appels en de peer en snijd deze in blokjes en voeg dit samen met de kaas, paprikareepjes en peterselie toe. Maak op smaak met nog wat zout en peper.

Wortelspread

cropped-Naamloze-afbeelding-1.png

Je maakt het klaar in: 20 minuten

Dit heb je nodig voor: ongeveer 2 jampotten

  • 500 gr wortels, geschrapt
  • 2 uien, gesnipperd
  • 100 ml olijfolie
  • 1 dl water
  • 1 el azijn
  • 1 el honing
  • 1 el rijstroom
  • 50 gr zonnebloem en/of pompoenpitten
  • 25 gr rozijnen
  • 1/2 thl zout, kurkuma, korianderpoeder, kaneel en cayennepeper
  • 1 thl kaneel
  • 3 el gehakte peterselie

Zo maak je het:

Verwarm de olijfolie in een pan met een dikke bodem op middelhoog vuur. Fruit hierin de uien glazig in ongeveer 5 minuten. Voeg alle kruiden en zout toe en bak dat even mee.

Rooster ondertussen in een droge koekenpan de zonnebloempitten tot ze droog en lichtbruin zijn.

Giet het water, rijstroom, azijn bij de wortels en kook dit gaar.

Pureer met een staafmixer de wortels en de zonnebloempitten. Hoeft niet helemaal fijn. Voeg rozijnen en gehakte peterselie toe.

Lekker als dip, of beleg op pannenkoeken of brood.

Rabarbercrumble

Rabarbercrumble... rabarbercrumble

Je maakt het klaar in: 30 minuten

Dit heb je nodig voor: 4 personen (ovenschaal van 1.5 liter)

  • 500 gr rabarber
  • 1 appel, in stukjes gesneden
  • 100 gr havermout
  • 50 gr roomboter
  • 1 dl kokosmelk
  • 75 gr dadels, in kleine stukjes gesneden
  • 75 gr abrikozen, in kleine stukjes gesneden
  • 50 gr walnoten, gehakt
  • 50 gr geraspte kokos
  • 2 el vloeibare honing
  • snufje kaneel
  • snufje cacao of 20 gr fijngehakte chocolade
  • roomboter om in te vetten

Zo maak je het:

Zet de kokosmelk met dadels en abrikozen op zacht vuur en kook dit 5 minuten. Was en snijd de rabarber in kleine stukjes en voeg dit toe aan de kokos/dadel mengsel met evt. een scheutje water. Kook dit 10 minuten. Verwarm de oven voor op 150 graden.

Smelt ondertussen de boter en voeg de havermout, kokos en een snuf zout toe. Haal van het vuur en roer hierbij de honing, kaneel, evt. cacao en de walnoten. Vet de ovenschaal in en stort de rabarber erin, verdeel de appel erover en daarna de havermout (bestrooi met gehakte chocolade).

Bak de rabarbercrumble 25 minuten op 150 graden.