Je maakt het klaar in: 70 minuten + 8 uur inweek tijd voor de peulvruchten.
Dit heb je nodig voor: 4 personen
- 400 gr rundergehakt
- 200 gr kidneybonen (droog)
- 200 gr kikkererwten (droog)
- 3 uien, gesnipperd
- 4 tomaten (of 1 blikje gepelde tomaten) in stukjes gesneden
- 1 teentje knoflook, fijn gehakt
- 1 stukje gemberwortel, fijn gehakt
- 2 el olijfolie
- 1 thl paprikapoeder
- 3 laurierblaadjes
- 1/4 rode peper, zonder zaadjes (of mespunt chilivlokken)
- 1/2 thl gemalen komijn
- zout naar smaak
Zo maak je het:
Spoel de kikkererwten en kidneybonen samen schoon in een zeef en laat deze in 1.5 l. water 8 uur weken.
Stort de kikkererwten en kidneybonen in een zeef, zet ze op het vuur met 1.5 l. schoon water en wat zout en kook ze in ongeveer 45 min. gaar.
Giet ondertussen de olie in een pan met een dikke bodem en verhit deze. Voeg de uien, knoflook, laurier, peper of pepervlokken, komijn, gember en wat zout toe en bak dit kort.
Voeg het gehakt toe en bak dit rul, bestrooi dit weer met wat zout.
Doe nu de tomaten erbij en roer het goed door elkaar. Giet de bonen en erwten af; het vocht wordt niet gebruikt.
Voeg als laatste de gare bonen en kikkererwten toe en laat alles nog 15 min. sudderen zodat de smaken goed door getrokken zijn. Verwijder de laurierblaadjes voor het opdienen.
Lekker met gekookte rijst en/of een frisse salade.
Variatie tip: Vervang het gehakt door zoete aardappel en maak een vegetarisch gerecht!
- 400 gr zoete aardappelen, geschild en in blokjes gesneden
- 2 el olijfolie
Meng de aardappel met de olijfolie en eventueel wat peper en zout, en rooster dit op een met bakpier bekleedde bakplaat in de oven op 200 graden in ongeveer 20 min. beetgaar. Of wok de zoete aardappelblokjes met de olijfolie kort op hoog vuur.
Voeg de zoete aardappel toe tegelijk met de bonen/kikkererwten.