Brood met pompoen



Je maakt het klaar in: 30 minuten + 30 minuten oventijd

Dit heb je nodig: een vuurvaste schaal of gietijzeren braadpan met deksel van ongeveer 2 liter. Stuk bakpapier

  • 1/2 hokaido pompoen: 300 gr
  • 300 gr volkorenmeel
  • 300 ml karnemelk
  • 1 ei
  • 75 gr pompoenpitten
  • 1 thl baksoda
  • 1 thl komijnpoeder
  • 1 thl gemberpoeder
  • 1/2 thl kurkuma
  • 1/4 thl gemalen witte peper

Zo maak je het:

Snijd de pompoen doormidden en haal de zaadlijsten eruit. Snijd de pompoen in stukjes en kook het gaar in een bodempje water. Pureer de pompoen en laat het afkoelen (eventueel in een bak met koud water)

Verwarm de oven voor op 220 graden met de pan erin ( gebruik je een schaal dan deze niet voorverwarmen).

Meng in een kom volkorenmeel met het zout, baksoda, komijnpoeder, gemberpoeder, kurkuma en peper.

Roer in een andere kom de karnemelk met het ei en afgekoelde pompoenpuree door elkaar.

Voeg nu nat en droog bij elkaar en roer goed om en roer er 50 gr pompoenpitten doorheen. Kneden is niet nodig.

Haal de hete pan voorzichtig uit de oven; kreukel het bakpapier en leg dit erin. Gebruik je een vuurvaste ovenschaal dan deze invetten met wat olie of roomboter.

Doe het deeg erin en verdeel de laatste pompoenpitten over het deeg. Plaats het deksel op de pan of schaal en zet deze in de oven. Bak het brood 10 minuten op 220 graden en verlaag dan de temperatuur naar 180 graden. Nog 30 minuten bakken en haal het deksel 10 minuten voor de eindtijd eraf.