Je maakt het klaar in: 45 minuten en 8 uur inweektijd voor de witte bonen (zie algemene bereiding peulvruchten)
Dit heb je nodig voor: 2 personen
- halve droge worst
- 150 gr witte bonen of 300 gr gare witte bonen
- 400 gr knolselderij
- 500 gr aardappelen
- 1 ui
- klontje roomboter
- nootmuskaat
- 1 thl bonenkruid
- peper en zout
Zo maak je het:
Zet de gewassen en geweekte witte bonen op met koud water en kook ze gaar met bonenkruid en wat zout.
Schil de aardappelen en knolselderij en snijd ze in stukken. Doe ze in een ruime pan met een bodem water en kook dit ook gaar.
Snipper de ui en snijd de worst in dunne plakjes.
Verwarm een klontje roomboter in een koekenpan en bak hierin de ui en worst tot de ui glazig ziet. Zet de pan van het vuur.
Zijn de aardappelen en knolselderij gaar is stamp ze dan door elkaar met peper en nootmuskaat.
Stort de gare bonen in een zeef of vergiet en laat ze uitlekken. Schep ze door de stamppot en voeg als laatste de ui en worst toe.
Breng eventueel op smaak met peper en zout. Mocht de stamppot wat droog zijn voeg dan wat water of melk toe.
Dien de stamppot op met ingelegde komkommer ( zie recept komkommer in zoetzuur).