Komkommer in zoetzuur

Je maakt het klaar in: 30 minuten + 1 uur wachttijd

Dit heb je nodig voor: 4 jampotten

  • ongeveer 3 of 4 grote komkommers of 15 snack komkommers
  • 1 stukje rode peper of chilivlokken
  • 750 ml appelazijn
  • 200 gr suiker
  • 2 el zout
  • 1 el mosterdzaad
  • 1 el jeneverbessen
  • 1 kaneelstokje in stukjes gebroken

Zo maak je het:

Was en snijd de komkommers doormidden. Schraap met een lepel de zaden eruit. Snijd ze in plakjes en doe de komkommer in een kom. Strooi er 1 el zout over en meng dit er goed doorheen. Laat dit 1 uur staan.

Zet ondertussen de appelazijn met jeneverbessen, mosterdzaad, kaneelstokje en peper op een laag vuur in een pan met een deksel erop zodat de kruiden kunnen trekken. Roer de suiker, vlak voor het vullen van de potten, toe. Roer het er doorheen tot het volledig is opgelost.

Kook de schone jampotten met deksels 10 minuten en een pan met kokend water. Haal de jampotten eruit en zet ze op een schone theedoek (laat het water in de pan).

Doe de komkommerschijfjes in een zeef en laat ze uitlekken. Vul de jampotten met de komkommers en giet de kokend hete azijn-suikeroplossing erover zodat de komkommers eronder staan. Draai de deksels er stevig op en zet ze voorzichtig terug in de pan met heet water. Breng het water opnieuw aan de kook en kook de potten 10 minuten. Haal ze uit de pan en laat ze afkoelen. Wacht minstens een dag voordat je de komkommers gebruikt zodat de smaken er goed in kunnen trekken.