Over ons

Kat in tuin

Wij, Maaike en Marga, hebben een gezamenlijke passie en dat is koken, bakken, wokken  oftewel voedsel bereiden waar ons lichaam blij  van wordt.

Maaike: ik  ben kok en heb veel ervaring met het bereiden van voedsel, zowel voor mensen zonder klachten als voor mensen met speciale voedingswensen i.v.m. bijvoorbeeld allergieën. Elke keer is er weer de uitdaging om gezond en smakelijk eten op te dienen.

Marga: ik ben  kinesioloog (zie www.merima.nl) en ik zie voeding als de brandstof voor het lichaam, goede voeding maakt dat je de activiteiten die je wilt doen makkelijker aankunt.  Maar goede voeding heeft ook een helende werking op gezondheidsklachten, zowel fysiek als mentaal.

Wij zijn ons er van bewust dat er vele meningen  zijn over wat gezond eten is. Wat bij je past kan voor iedereen anders zijn.  Het is belangrijk om van de maaltijd te genieten maar het is ook belangrijk dat het lichaam van de maaltijd geniet.

Ons lichaam en onze voeding kent 5 smaken; zoet, scherp, zout, zuur en bitter. Elke smaak stimuleert en ondersteund een bepaald orgaan om zijn taken zo goed mogelijk uit te kunnen voeren. Zuur stimuleert bijvoorbeeld de lever(energie), daarom is het belangrijk om alle smaken in een gerecht te verwerken. Naast het stimuleren hebben de smaken een positieve invloed op de vertering van het voedsel.

Zoet is de smaak waar het lichaam het meest om vraagt. Het lichaam herkent naast suiker heel veel andere producten als zoet. Denk aan: granen, groenten, noten, vlees, ei, verschillende oliën, enz. Velen zullen de zoete trek herkennen, het lichaam “vraagt”dan om zoet. Echter je lichaam zegt er niet bij wat voor zoet. Daar maak jezelf de keuze in. Je kan in plaats van een koekje, dus net zo goed kiezen voor een handje vol noten of een stukje hartige taart. Voor het lichaam kan zoet dan wel de brandstof zijn maar dat wil niet zeggen dat het voor ons lichaam allemaal makkelijk te verteren is.  Bijvoorbeeld graan maar ook peulvruchten kan ons lichaam goed gebruiken maar tegelijkertijd is het ook lastig te verteren, het vraagt veel “verteringsenergie”. Om het verteringsproces makkelijker te laten verlopen voegen we o.a kruiden toe.

Wat onze spijsverteringssysteem ook  prettig vindt is het bereiden van voedsel. Hoe meer gekookt, gewokt, gebakken, enz. hoe makkelijker de vertering gaat. Dit zou je, na verloop van tijd,  kunnen merken aan o.a warmere handen, voeten, rustiger darmen.

Wij gaan er vanuit dat een goed ontbijt de beste start van de dag is, rond de middag een goede lunch en ’s avonds wat matiger. Omdat wij van bereid voedsel uitgaan is een warm ontbijt een aanrader. Het ontbijt mag zo in elkaar zitten dat je er de hele ochtend op kan teren en rond de middag weer gezonde trek hebt. Het is goed voor het lichaam om na het eten een pauze te hebben ( 3 á 4 uur) zodat in die tijd het eten  kan verteren, de verteringsorganen tot rust kunnen komen en zich weer voor kunnen bereiden op de volgende hap. Dit heeft o.a een positieve invloed op de bloedsuikerwaarden, de zogenaamde 16.00 uur dip kan dan verdwijnen.

Wij hebben  met de recepten geen onderscheid gemaakt in ontbijt, lunch,  avondeten en tussendoortjes. Kies zelf wanneer je wat wilt eten, maak met name het avondeten niet te zwaar en te veel. Je lichaam wil graag ’s avonds en ’s nachts uit rusten om de volgende dag er weer tegen aan te gaan. Het kan een uitdaging zijn om los te laten wat je gewend bent en ’s ochtends eens een lekkere pannenkoek te eten of een bord warme pap ( en voor wie het aandurft een soep of ….., als het maar warm en bereid is).

Een gedachte over “Over ons”

  1. Lieve vrouwen, mooi wat jullie neerzetten, ik ga het uitproberen. …en ik heb best vaak warm gegeten als ontbijt,dat doe je als je nachtdiensten draait….

Geef een reactie